Akik néha idetévednek:

2011. január 10., hétfő

Búr kifli






Hagyományos vajas tészta:
- 1000 gramm liszt
- 1000 gramm vaj vagy 900 g ha lapmargarint használunk.
- 500 ml víz
- 20 g ecet
- 20 g só

Készítés módja:
-vajas tészta rész készítése (vaj 80%- liszt 20%), kocka alakot formázunk belőle, félretesszük.
- előtészta készítése és pihentetése, a liszt 80%-ból és a vaj 20%-ból. só, ecet és víz hozzáadásával meggyúrjuk az előtésztát. Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, felületét késsel bevagdossuk, 25-25 percig pihentetjük, hűtőben.
- Kinyújtjuk az előtésztát (4 füle legyen) és a vajas részt a közepére helyezzük, majd beburkoljuk.


Így:
















- tészta hajtogatása (1 dupla egy szimpla) és pihentetése











+(1 dupla+ 1 szimpla hajtás) 20-30 perc pihentetés.
- 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és 120 mm csíkokat vágunk belőle. A tésztacsík alsó részére dióhab tölteléket nyomunk, nyomózsákból, henger alakban. A felső részt tojáshabbal megkenjük és óvatosan feltekerjük. A henger alakú tésztákat kézzel kissé meghúzkodjuk, egymás mellé tesszük. Felületüken tojással kenjük meg és 120 mm hosszú darabokra vágjuk. A henger alakú rudakat szeletelt dióval szórjuk meg, kifli alakúra formázva sütőlemezre tesszük. 230 C-on gőzös kemencében sütjük. 2 ütemben.



- Dióhab töltelék: cukorsziruppal készített tojáshabba finomra darált diót keverünk. Egy tojásfehérjébe 60-70 gramm cukor és 20 gramm dió kell. Citromhéjreszelékkel és őrölt fahéjjal ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)